PREDSEDNIK VUČIĆ IZ MONAKA:“Naša politika je da sarađujemo sa Rusijom i Kinom, ne odustajemo od tradicionalnih prijateljstava“

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ MONAKA:“Naša politika je da sarađujemo sa Rusijom i Kinom, ne odustajemo od tradicionalnih prijateljstava“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Monaku, gde je razgovarao sa princom Albertom Drugim od Monaka.

Predsednik Srbije izjavio je, nakon svečanog ručka sa knezom Albertom II, da se nada da će knez posetiti Srbiju još jednom do kraja godine. Podseća da je Monako osnivač Alijanse za multilateralizam, pa je ova saradnja izuzetno važna.

I Ukrajina i Rusija oduvek su u potpunosti podržavale teritorijalni integritet Srbije, a Srbija integritet Ukrajine, a kad je reč o zahtevu ukrajinskog ambasadora u Beogradu da Srbija nedvosmisleno i jasno osudi „agresiju Rusije na Ukrajinu“, imam vrlo prost odgovor – rekao je predsednik Srbije u TV uključenju uživo iz Monaka.

– Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstva s nekima, a mi ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine… A ako je već to tako, ja pozivam gospodina Aleksandroviča da pozove predsednika svoje zemlje gospodina Zelenskog i da ga zamoli večeras da na TV osudi stravičnu i tragičnu agresiju nad Srbijom koje su sprovele SAD, Britanija, Nemačka i druge zemlje… Pa čim on to uradi, onda ću s radošću prihvatiti poziv gospodina Aleksandroviča i odogvoriti na njegove molbe – naglasio je predsednik pojasnivši i sledeće:

– Ovo vam govorim kako svaka zemlja ima pravo da traži od nekoga nešto… Interesi Ukrajine su na Zapadu, a naši interesi su evropski put ali ne i odustajanje od tradicionalnih prijateljstava poput onog s Rusijom – rekao je uključivši se uživo na TV Pink.

Predsednik je naglasio da je interes Srbije mir i stabilnost, te da je Srbija danas jedna od retkih zemalja koja striktno poštuje Međunarodno javno pravo za razliku od Zapada kom su puna usta pozivanja na tzv. nepovredivost granica.

– Nadam se uvećanju trgovinske razmene, a najveći značaj je u povezivanju sa partnerima koji utiču na donošenje međunarodnih odluka – rekao je Vučić za TV Pink.

Kada je reč o rusko-ukrajinskoj krizi, Vučić kaže da je Srbija u problemu.

– Gledaćemo da učinimo sve da kriza bude manja nego u drugim zemljama. A 2.000 dolara gas za nas bi bio apsolutno neizdrživa cena. Nadam se postizanju boljeg dogovora, jer ne znam ko bi u Evropi mogao to da izdrži – kaže Vučić.

– Naše trajno opredeljenje je vojna neutralnost – kazao je predsednik i dodao da ćemo imati sve više aerodroma u Srbiji zarad povezivanja Kraljeva, Čačka, Niša, Beograda, kao i Banata.

– Naša politika je da sarađujemo sa Rusijom i Kinom i da nećemo da odustajemo od tradicionalnih prijateljstava. Ko god misli da treba da budemo potrčko bilo kojoj strani, to je pogrešna politika. Samo odgovorno, ozbiljno, politika koja se vodi u interesu Srbije – naglasio je predsednik.

– Bezbroj je problema, ali spremamo se i radimo naporno. I večeras ćemo pre odlaska u Španiju da vidimo šta možemo da uradimo i da garantujemo našoj deci sigurnu budućnost – kaže Vučić.

Kada je reč o ekonomskoj razmeni govorio je i o razmeni naših turista koji bi išli u Monako i turista iz Monaka koji bi dolazili u naše zimske centre.

Predsednik se posebno zahvalio na gostoprimstvu.

Srpskom predsedniku je, podsetimo, priređen svečani doček ispred Kneževske palate, gde je potom usledio sastanak Vučića i kneza Alberta, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare