Oborena dva ukrajinska borbena aviona: Da li počinje rat?

Oborena dva ukrajinska borbena aviona: Da li počinje rat?

Narodna milicija LNR saopštila je da je oborila dva ukrajinska aviona Su-24 u blizini mesta Smeloje i Stepovoje, prenosi Telegraf.

Ruska vojska tvrdi da su sve ukrajinske vazduhoplovne baze onesposobljene u baražu projektila koji je započeo rusku invaziju jutros oko 5 sati ujutro, prenosi Blic. Dim se diže u blizini velikih aerodroma izvan Harkova i drugih gradova na istoku. Ali čini se da je Rusija takođe pogodila aerodrome u Hersonu i čak na zapadu do Ivano-Frankivska, koji je bliže granici sa Poljskom.

Ruska vojska je naznačila da su njene snage ušle u Ukrajinu, tvrdeći da ukrajinske granične snage „ne pružaju nikakav otpor ruskim jedinicama“.

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova opisao je rusku vojnu akciju u četvrtak kao „čin rata“ u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

– Ovo je čin rata, napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, grubo kršenje Statuta UN i osnovnih normi i principa međunarodnog prava – naveo je portparol Oleg Nikolenko u saopštenju.

UUkrajini vlada panika među stanovništvom.

Saobraćaj na mostovima na severu glavnog grada Ukrajine od jutros je pojača, nijedan automobil ne ide u pravcu istoka.

Veliki broj ljudi stoji na pumpama, kako bi napunili rezervoare, a redovi se stvaraju i ispred bankomata.

– Rusija je 2014.godine morala da zaštiti građane Krima i Sevastopolja od onih koje vi sami zovete „naci“. Krimljane i Sevastopoljci su napravili svoj izbor – da budu sa svojom istorijskom domovinom, s Rusijom, i mi smo to podržali. Ponavljam, jednostno nismo mogli da postupimo drukčije. Današnji događaji nisu povezani sa željom da se zadire u interese Ukrajine i ukrajinskog naroda, oni su povezani sa zaštitom same Rusije od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca i pokušavaju da je iskoriste protiv naše zemlje i njenog naroda – rekao je Putin.

– Ponavljam, naši postupci su samozaštita od pretnji koje nam stvaraju i od još veće nesreće od one koja se danas dešava.Ma koliko teško bilo, molim vas da to shvatite i pozivam vas na saradnju da bismo što pre okrenuli ovu tragičnu stranicu i zajedno krenuli napred, da nikom ne dozvolimo da se meša u naše poslove, u naše odnose, nego da ih gradimo samostalno, tako da to stvori neophodne uslove za prevazilaženje svih problema i, bez obzira na postojanje državnih granica, jača nas iznutra kao jedinstvenu celinu. Ja verujem u upravo takvu našu budućnost – rekao je ruski predsednik.

– Vaši očevi, dedovi i pradedovi nisu se zbog toga borili protiv nacista, branili našu zajedničku domovinu da bi današnji neonacisti osvojili vlast u Ukrajini. Zakleli ste se na vernost ukrajinskom narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i iživljava se nad samim narodom. Ne ispunjavajte njena kriminalna naređenja. Pozivam vas da odmah položite oružje i idete kući. Obajsniću: vojnici ukrajinske armije koja ispune ovaj zahtev mogu neometano da napuste zonu borbenih dejstava i da se vrate svojim porodicama – poručio je Putin, prenosi Republika.

* Ukrajina proglasila ratno stanje

* Putin: Ko se bude umešao, snosiće posledice

* Zatvoren vazdušni prostor iznad Ukrajine

* EU: Rusija odgovorna za neopravdan napad na Ukrajinu

* Zatvoreni aerodromi na jugu Rusije

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare