„NOVI JASENOVCI I OLUJE NEĆE SE VIŠE PONOVITI“ Vučić u Donjoj Gradini: Teško je ne ostati nem nad ovim kostima

„NOVI JASENOVCI I OLUJE NEĆE SE VIŠE PONOVITI“ Vučić u Donjoj Gradini: Teško je ne ostati nem nad ovim kostima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio se danas i položio venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju „Topole“ u Donjoj Gradini.


U obraćanju, Vučić je rekao da je teško „ne ostati nem nad ovim kostima, nabijenim plitko u zemlju“, i poručio da su tri stvari važne.

– Prva je mir, mir, mir – istakao je Vučić.

Druga je, dodao je on, da Srbija i Srpska moraju da bude deo međunarodne zajednice, i da nikako ne smemo da dozvolimo da budemo izolovani.

– Međunarodno javno pravo je odnavno sahranjeno, pravde nema, licemerje vlada, vladaju dvostruki standardi velikih sila, sve što važi za Srbe za druge ne važi, i sve što ne važi za nas važiće za druge… Bez obzira na licemerje i laž koji nam lažovi i moralni nikogovići serviraju, moramo da se vratimo na prve dve tačke: mir, mir, mir, i da sebe iz najgoreg, licemernog sveta ne smemo da odstranimo, da ne bismo imali nova stradanja našeg naroda – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je da se novi Jasenovci, nove Oluje neće više ponoviti našem narodu.


– To im danas poručuje mala, ali snažnija Srbija koja se zalaže za mir – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da ovo mesto predstavlja najveću srpsku bolnu ranu i lekciju istorije.

– Ovde smo da ukažemo poštovanje prema žrtvama. Takvo ubijanje, teško je shvatiti, razumeti a dogodilo se. Ubiti Srbina, zvanični nije bio greh nego preka potreba. Ovde su ubijani Jevreji i Romi, a ponajviše Srbi. Kročiti na ovo mesto znači zanemiti i najradije bih da ćutim – rekao je Vučić rekavši da svi, danas, ipak treba da govore.

– Svet u kojem je moguće istrebiti jedan narod, ne sme više da bude moguć. Razum je naš odgovor na ovu nesreću, razum da svi treba da živimo zajedno i da smrt nije rešenje ni za šta – istakao je Aleksandar Vučić apostrofirajući na mir kao ključni faktor života i opstanka obraćajući se javnosti i zvanicama te preživelim logorašima i građanima.

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve logora Jasenovca. Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH rekao je u Donjoj Gradini da ovde godinama dolazi i da se uvek pita, sta reći.

– Jasenovac, strašno i tužno mesto je i mesto moga odrastanja. O tome se uvek pričalo, svedočilo, govorilo. Pročitamo sam mnogo knjiga i svedočenja o Jasenovcu i Donjoj Gradini – kazao je Dodik poredeći to vreme sa poslednjim ratom.

– Kako sa svim tim ići, voditi društvo napred. Naši partneri iz međunarodne zajednice ne mogu razumeti naše probleme u BiH. Ne mogu se odreći stradanja urezanog u pamćenje. Dolazim ovde, kada nema nikoga i ovde zanemim od strasne tišine – konstatovao je Dodik. On je takođe podsetio na mnoge zločine u Drugom svetskom ratu koristeći to kao iskustvo i nauk za sadašnje vreme. U tom kontekstu rekao je da BiH više nisu potrebni visoki predstavnici, naročito iz Austrije i Nemačke te da srpskom narodu u BiH treba država.

– Naš mir je sinonim za Republiku Srpsku. Srbi i Srbija su garancija mira na Balkanu – zaključio je Dodik rekavši da ne trebaju nove granice za BiH ali da entitetsku treba podebljati.

Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske rekla je da, zajedno sa rukovodstvom Srbije, obeležavamo ovo mesto koje se ne sme zaboraviti i da je to zajednička obaveza.

– Nikada ne smemo zaboraviti naše rane i stradanja. Znog toga imamo dva zadatka, da čuvamo Republiku Srpsku i mir kako nam se ne bi ponovila tragična iskustva o kojima ovde svedočimo – rekla je Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Prethodno, održan je i parastos 700.000 žrtava ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, čije je najveće stratište bila upravo Donja Gradina.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare