OTVORENI BALKAN U OHRIDU       Vučić: Nemamo nikakvih zahteva sem da budemo prijatelji i radimo u interesu naših građana /FOTO/

OTVORENI BALKAN U OHRIDU Vučić: Nemamo nikakvih zahteva sem da budemo prijatelji i radimo u interesu naših građana /FOTO/

Samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kome prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH, počelo je danas obraćanjem premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Albanije Edija Rame, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić: Nemamo nikakvih zahteva sem da budemo prijatelji i radimo u interesu naših građana

– Dimitar je lepo napisao ovaj govor, meni su ga napisali. Ovo je naša inicijativa, ljudi sa Balkana, onih koji moraju da se povezuju i sami rešavaju svoje probleme. Sve što smo uradili u ekonomiji i što je važno za naše građane postoji nešto što se vidi u odnosima Srbije S. Makedonije i Albanije. Mi gotovo da nemamo bilateralne probleme, nemamo nikakvih zahteva sem da budemo prijatelji i radimo u interesu naših građana – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Kurir.

Kovačevski: Vreme je velikih izazova, vreme koje traži zajedništvo

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski na početku se obratio prisutnima, pozdravivši sve učesnike skupa, kao građane Zapadnog Balkana.

– Dobro došli u Ohrid. Vreme je velikih izazova, vreme koje traži zajedništvo. Beneficija Otvorenog Balkana je pomaganje među država. Mi se razumemo, pomažemo jedni drugima, imamo zajednički cilj, da zajedno idemo napred. Ovde smo zbog boljeg standarda svih stanovnika Zapadnog Balkana. Idemo dalje krupnim koracima – kazao je Kovačevski.

Ove godine na samitu učestvuju i Crna Gora i Bosna i Hercegovina koje nisu članice inicijative Otvoreni Balkan. U Ohridu su crnogorski premijer Dritan Abazović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i komesar za proširenje EU Oliver Varheji koji će takođe imati i zvanična obraćanja.

Video porukom učesnicima će se obratiti zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, a nakon zvaničnih obraćanja slede dve panel sesije posvećene turizmu i kulturi. Prva panel sesija na temu „Otvoreni Balkan otvara turizam“ počinje u 11, a druga „Otvoreni Balkan otvara kulturu“ u 12.45.

Na samitu će potom biti potpisivani memorandumi o saradnji u četiri ključne oblasti, u 14.30 će biti održana konferencija za novinare petorice lidera koji će odgovoriti svako na po jedno pitanje akreditovanih medija.

Inicijativa Otvoreni Balkan pokrenuta je u oktobru 2019. pod imenom Mali Šengen, na sastanku lidera Albanije, Srbije i Severne Makedonije – Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva sa ciljem uspotavljanja slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala između tri zemlje, po uzoru na šengenski prostor u EU. Krajem jula 2021, na samitu u Skoplju inicijativa je ;promenila ime u Otvoreni Balkan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare