„NIJE MI ŽAO ŠTO JE VUKOTIĆ UBIJEN“ Belivuk pred sudom govorio o likvidaciji vođe škaljaraca: Platio je moje i ubistvo Marka Miljkovića

„NIJE MI ŽAO ŠTO JE VUKOTIĆ UBIJEN“ Belivuk pred sudom govorio o likvidaciji vođe škaljaraca: Platio je moje i ubistvo Marka Miljkovića

Suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću i članovima njegove grupe koji su optuženi za najteža krivična dela nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu u Ustaničkoj ulici.

Nakon Marka Miljkovića, koji je izazvao muk u sudnici na početku pripremnog ročišta, uvodnu reč je izneo i Veljko Belivuk koji je pred sudom izjavio da mu nije žao što je ubijen vođa škaljaraca Jovan Vukotic.

Kako saznajeno, Belivuk je tokom osporavanja dokaza pet puta ponovio da mu nije žao Vukotića.

– Meni baš nije žao, platio je moje i ubistvo Marka Miljkovića, trebalo je da budemo ubijeni na aerodromu u Tivtu pa nikom nije bilo žao mene – rekao je navodno Belivuk.

Belivuk se osvrnuo na ubistvo Vukotića jer je zbog likvidacije u Istanbulu uhapšen visokopozicionirani član kavačkog klana Radoje Živković, čija supruga je vlasnica kuće u Surduku gde je prema navodima optužnice klan Velje Nevolje spalio telo ubijenog Gorana Mihajlovića.

Belivuk tvrdi da ne preti tužiocu ubistvom

Kako je rekla advokat Vesna Golubović, Belivuk je tokom svog izlaganja rekao da mu uopšte nije žao što je ubijen Jovan Vukotić, kao i da ako je „takav jedan čovek ubijen, čemu onda da se nada tužilac“, što su neki advokati videli kao pretnju, dok je Belivuk tvrdio suprotno.

Kako su advokati preneli novinarima, Belivuk je na pitanje sudije da li priznaje ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, rekao „kako da priznam pobogu“, a Miljković kratko rekao „ne priznajem“.

Belivukova i Miljkovićeva uvodna izlaganja na navode iz prve optužnice kojom se terete za najteža krivična dela među kojima je i pet ubistava, na nekom od prethodnih ročišta su bila intrigantna i provokativna, kako su tada preneli advokati novinarima.

Belivuk je, prema rečima advokata, tokom izlaganja govorio mirno i pribrano, osporavajući komunikaciju sa aplikacije „Skaj“ imašinu za mlevenje mesa, u kojoj su kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe mleli prethodno ubijene ljude.

On je takođe rekao da su fotografije iz optužnice obrađene u fotošopu.

„Biti mrtav nije krivično delo“

Miljković je u svom izlaganju, kako su preneli advokati, rekao da „biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza, čovek nije mrtav“.

Takođe, Miljković je prema rečima advokata rekao da Zdravka Radojevića supruga i dalje verovatno krije, kao i da su svi svedoci-okrivljeni „patolozi pod hipnozom“.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost.

Optuzeni član ove kriminalne grupe Srđan Lalić zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni.

Prema tom sporazumu, on će svedočiti protiv kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Pored Lalića u ovom postupku status svedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 i 15 godina pristali da svedoce protiv svojih nekadašnjih saradnika, članova ove kriminalne grupe.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Na današnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedenii iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Đorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje npovca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

UDARNA VEST.rs