ODBRANA PLANETE! Svemirska letelica NASA sudariće se tačno u 1 sat posle ponoći sa asteroidom koji ide ka Zemlji!

To je prvi pokušaj na svetu da se promeni kretanje asteroida ili bilo kog nebeskog tela

Američka svemirska agencija NASA se nada da će ispisati istoriju izvođenjem „prvog planetarnog testa za odbranu“ Zemlje.

Naime, šeset meseci nakon lansiranja, NASA-ina svemirska letelica DART približila se planiranom udaru sa svojom metom – asteroidom.

Vozilo „impaktor“ u obliku kocke, otprilike veličine automata za piće sa dva pravougaona solarna niza, trebalo bi da uleti u asteroid Dimorfos, veličine otprilike fudbalskog stadiona, i da se samounište u jedan sat ujutro, u noći između ponedjeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu, na oko 11 miliona kilometara od Zemlje.

Finale misije će testirati sposobnost svemirske letelice da promeni putanju asteroida čistom kinetičkom silom, udarajući u objekat velikom brzinom.

To je prvi pokušaj na svetu da se promeni kretanje asteroida ili bilo kog nebeskog tela.

DART je lansiran raketom SpaceX u novembru 2021. godine.

Nebeska meta DART-a je asteroid prečnika oko 170 metara koji kruži oko pet puta većeg matičnog asteroida koji se zove Didimos kao deo binarnog para sa istim imenom, grčkom rečju za blizanca.

Nijedan objekat ne predstavlja stvarnu pretnju Zemlji, a naučnici NASA su rekli da njihov DART test ne može greškom da stvori novu egzistencijalnu opasnost.

Dimorfos i Didimos su mali u poređenju sa kataklizmičnim asteroidom Čiksulub koji je udario u Zemlju pre nekih 66 miliona godina, zbrisavši oko tri četvrtine biljnih i životinjskih vrsta na svetu, uključujući dinosauruse.

Prema naučnicima NASA i stručnjacima za planetarnu odbranu, manji asteroidi su daleko češći i predstavljaju veću teorijsku zabrinutost u bliskoj budućnosti, što čini da Didimos uparuje odgovarajuće ispitanike za njihovu veličinu.

Takođe, njihova relativna blizina Zemlji i konfiguracija dvostrukog asteroida čine ih idealnim za prvu misiju DART-a sa dokazom koncepta, skraćeno za test preusmeravanja dvostrukog asteroida.

Misija predstavlja redak slučaj u kojem NASA svemirska letelica mora na kraju da se uništi da bi uspela.

Plan je da DART leti direktno u Dimorfos brzinom od 24.000 km/h, udarajući ga dovoljno snažno da pomeri svoju orbitalnu stazu bliže svom većem pratećem asteroidu.

Kamere na udarnom elementu i na mini svemirskoj letelici veličine aktovke koja je puštena iz DART-a nekoliko dana unapried dizajnirane su da snime sudar i pošalju slike nazad na Zemlju.

Očekuje se da će DART-ova kamera vraćati slike brzinom od jedne slike u sekundi, a te slike će se emitovati uživo na NASA TV-u sat vremena pre udara.

DART je najnovija od nekoliko NASA misija poslednjih godina za istraživanje.

Prošle godine, NASA je lansirala sondu na putovanju do trojanskih asteroidnih klastera koji kruže u blizini Jupitera, dok je letelica OSIRIS-REk na putu nazad na Zemlju sa uzorkom prikupljenim u oktobru 2020. sa asteroida Bennu.

Dimorfos je jedan od najmanjih astronomskih objekata koji je dobio trajno ime i jedan je od 27.500 poznatih asteroida u blizini Zemlje svih veličina koje prati NASA. Iako se ne zna da nijedan predstavlja predvidivu opasnost za čovečanstvo, NASA procenjuje da mnogo više asteroida ostaje neotkriveno u blizini Zemlje.

NASA je celokupnu cenu projekta DART procenila na 330 miliona dolara, što je znatno ispod troškova mnogih najambicioznijih naučnih misija svemirske agencije.

Dva asteroida proletela jutros pored Zemlje

U razmaku od samo nekoliko sati, jutros su pored naše planete proletela dva asteroida, saopštila je Nasa, prenosi Tanjug.

Prvi asteroid nazvan „2019 BK4“, proleteo je oko 2.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je drugi asteroid „2013 RV9“, proleteo oko 7.30, prenosi britanski Ekspres.

U trenutku prolaska, asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala Nasa, bio je udaljen od nas 6.842.740 km, što je relativno blizu u svemirskim relacijama.

UDARNA VEST.rs